2014-05-16 16:41:09• hírek • Szatmár.ro

Mesejátékot mutat be a Harag György Társulat

Jegyek a színház Horea úti jegypénztárában válthatók hétköznap 10 és 17 óra között, vagy előadások előtt egy órával a művelődési ház előterében; bővebb információkért a 0261-712106-os telefonszámon vagy a szervezes@harag.eu e-mailcímen lehet érdeklődni. A bemutató előadásra a Móra Ferenc bérlet érvényes.

A 2013/2014-es színházi évad utolsó gyerekelőadásaként A becsületes tolvaj Marci című nagyszínpadi produkciót mutatja be május 18-án, délelőtt 11 órától a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében.

Az Illyés Gyula szövege alapján készített előadást Nagy Orbán, a társulat színésze rendezte, a díszlet Baráth Csaba Attila nevéhez fűződik, a jelmezeket Nagy Anikó válogatta, a videomontázsokat Süveg Károly készítette, az előadás technikai munkatársa Végh Balázs, ügyelője és súgója Varga Katalin. A produkció szereplői: Nagy Orbán, Bandura Tibor, Gaál Gyula, Bandura Emese, Bándi Johanna, Marosszéki Tamás, Nagy Tamás, Poszet Nándor, Varga Sándor és Nagy Anikó.

Tolvaj Marci története bátorságról, próbatételek sorozatáról, becsületről, furfangról és természetesen szerelemről szól. Előadásunk mindezekhez hozzátesz még egy nagy adag humort, belekever egy csipetnyi iróniát, megfűszerezi mérhetetlen jókedvvel, és nagy szeretettel tálalja a kedves nézőknek.

A bemutatót megelőző sajtótákékoztatón Bessenyei Gedő István, a társulat művészeti igazgatója kijelentette: több szempontból is a hagyományok folytatása ez az előadás. Egyrészt, mert a társulat egyik színésze belekóstol a rendezésbe, másrészt pedig mert egy régi magyar mesét visznek színpadra.

A darab rendezője, Nagy Orbán egy izgalmas munkafolyamatba kóstolt bele, hiszen most nem színészként, hanem rendezőként működött közre az előadás születésénél. "Annak, hogy a társulat tagjai új szerepben is kipróbálhatják magukat csapatépítő jellege is van" - jegyezte meg az igazgató.

Nem lesz fesztivál - ebben az évadban már biztosan nem

Stier Péter adminisztratív igazgató Dorel Coica polgármester azon kijelentésére reagált, miszerint a színház három-négy darabot mutat be egy évadban, a kellékekre pedig 900 ezer lejt költ. "Ebben az évadban a Harag György színtársulat eddig 12 bemutatót tartott, az évad pedig még nem ért véget. A román társulat is tíz bemutató körül jár. Sok esetben a saját alkalmazottainkat kérjük fel feladatokra, hiszen egy társulaton kívüli rendező vagy díszlettervező többletkiadással jár" - reagált Stier a vádra, miszerint a színház ésszerűtlenül költekezik.

Stier azt is bejelentette: ebben az évadban már biztos, hogy nem lesz megtartva a Sorompók nélkül színházi fesztivál. "Májusra terveztük a fesztivált, a városi tanács meg is szavazott 100 ezer lejt erre - ami meglehetősen kevés -, de végül azt sem kaptuk meg. Elképzelhető, hogy szeptemberben lesz a fesztivál, de még ez sem biztos."

Bessenyei Gedő István a fesztivál elmaradásával kapcsolatban elmondta: fájó, hogy idén májusban nem tarthattak fesztivált, ugyanis ennek keretében több előadással is emlékeztek volna a szatmári zsidók deportálásának 70. évfordulójára, ugyanis a szatmári színház több alapítója is holokauszt-túlélő, Szabadkay József színigazgató pedig a holokauszt áldozata volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: